Blog > Komentarze do wpisu
Slowianska dusza (przynajmniej w czesci)
Slowainska czesc mojej duszy odezwala sie wczoraj glosem dzwiecznym i donosnym – pierogow chce. Juz od jakiegos czasu domagala sie uwagi i nawet sklonna bylam zaspokoic jej zachcianke, szukajac pierogow w supermarkecie i w mniejszych sklepach. A I owszem, pierogow tu wcale nie brakuje, problem polegal raczej na tym z czego sie skladaly – tutaj skwareczki, tam smalczyk, wedzona ogonowka (tak, tak, w pierogach ruskich) i inne rarytasy, niestety niedostepne dla tej zydowskiej, dominujacej tu, czesci mojej duszy. Wczoraj wiec postanowilam wziac sprawy w swoje rece, meznie wpisalam w Google “piergi ruskie przepis” i zaglebilam sie w lekture. Okazalo sie, ze te skwarki to wcale nieobowiazkowe, ze mozna obejsc sie nawet bez ogonowki. Po niewielkich modyfikacjach np. twarog musialam zastapic koszernym cream cheese, wzielam sie do pracy. Po kilku godzinach mialam gotowe najprawdziwesze pierogi (przepis mowil o szybkim przygotowaniu, ale z tym bym polemizowala). (Uwaga na przyszosc: przed przystapieniem do gotowania warto wydrukowac przepis, uniknie sie w ten sposob ciasta na klawiaturze). Wiekszosc czesc pracy swoich rak przekazalam rodzinie, ktorej w duszy zaczely grac slowianskie nuty. Na nastepna uczte pierogowa przyjdzie rodzinie jednak jeszcze troche poczekac. Slowianska czesc mojej duszy najadla sie do syta i cichutko czeka. A teraz czas przygotowac sie do szabatu. . Pierogi ruskie chalaw isreal brzmi troche tak jak schabowe po zydowsku. A jednak niemozliwe stalo sie mozliwe.piątek, 26 października 2007, zydoweczka
Komentarze
karinemenard
2007/10/26 20:34:58
Uwielbiam ruskie pierogi:) Gratulacje za inwencje:) Pozdrawiam serdecznie
2007/10/26 22:34:09
oj szkoda mi ciebie, że nawet skwareczków pysznych nie możesz pojeść...i innych dobrych pysznosci...ja idę po prostu do sklepu biorę to na co mam ochotę i już...dobre są pierogi co sie nazwyają RUDI kupuje je w Makro
2007/10/26 23:45:11
ruskie z OGONÓWKĄ???
a i tak najlepsze są tzw "wiejskie" czyli pierogi z kaszą gryczaną wymieszaną z serem :-) pyycha jeśli będziesz w Kazimierzu, wpadnij do Pierogarni (tuż obok knajpki U Fryzjera, na ulicy Witkiewicza, równoległa do Rynku) to przekonasz się czym mogą być pierogi i z czego można je robić :-) www.ufryzjera.pl/pierogarnia/ i tu też zajrzyj www.ufryzjera.pl/do-jedzenia/ no i oczywiście tu www.ufryzjera.pl/przepisy/ :-) do zobaczenia, mam nadzieję PS a tu jest przepis na pierogi z kaszą www.gotowanie.wkl.pl/przepis209.html 2007/10/26 23:47:27
a, zapomniał bym. Do ruskich koniecznie listek mięty do każdego pieroga - w środku, z nadzieniem.
2007/10/26 23:50:22
ale mnie naszło na te pierogi ;-)
kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53667,1494274.html no, myślę że wystarczy tego dobrego :-) 2007/10/27 00:37:38
A ja dziśwybrałem pierogi z grzybami i kwaszoną kapustą okraszone podrumienioną na oliwie cebulką .. pyszota! |Czy mogły by powstać problemy z koszernosćią takich pierogów?
2007/10/27 10:55:36
Alez mi smaku narobilas tymi pierogami!!! Moj Izraelski maz to najchetniej robi mi Sznycel wedlug jego prywatnego przepisu z pyszna koszerna bulka tarta! Ale tak jak ty, ja nie moge oszukac mojej slowianskiej natury i juz mi slinka leci na sama mysl o pierogach. ja akurat pierogi moge jesc w kazdej postaci, miesnej i bezmiesnej! Zjem wszystkie!!!
fg2002
2007/10/27 14:15:10
pierogi też owszem, ale najlepsze są gołąbki. O ile dobrze pamiętam ...
2007/10/27 16:23:39
robienie szybkie pierogow to tylko kwestia wprawy
serio :-) niebowgebie.blox.pl/2006/09/Pierogi-z-kasza-gryczana-i-serem-CIASTO-maka-woda.html niebowgebie.blox.pl/2006/09/wpis.html niebowgebie.blox.pl/2006/09/Pierogowa-odysseja-idac-za-ciosem-zrobilam.html wlasciwie do pierogow mozesz wlozyc co tylko chcesz albo co ci zydowska czesc twojej duszy zaspiewa :-) 2007/10/28 12:57:34
no to..mi smaka narobiłaś :) chyba też sobie ruskie pierogi zafunduję :)))) mniamm
2007/10/28 14:46:47
Pierogi ruskie - ukochane mojego męża. Innych w ogóle mogłoby nie być.
A ja tak sobie dziś z okazji niedzieli przypomniałam Twoją notkę dotyczącą szabasu i pomyślałam, że my, chrześcijanie powinniśmy się od Was, Żydów uczyć świętowania dnia świętego. Bez nadrabiania zaległości z całego tygodnia, dosprzątywania, telewizji i zakupów. Żeby faktycznie był to dzień święty, a nie tylko dzień wolny. 2007/10/29 09:42:28
ja wymyslilam ostatnio z braku innych skaladnikow pod reka pierogi z kasza gryczana i zasmazana kapusta kiszona: nie wiem tylko czy ta kapusta to jest koszerna czy nie?ale zadne tam skwarki nie plywaly:)podaje tez adres mojej nowej strony z grafika (promocja polskich artystow w Londynie) jeszcze troche w powijakach ale duma mnie rozpiera, ze juz tyle zrobione:)
www.nogagaleria.com 2007/10/29 11:42:39
ale rewelacja :) fajnie, ze sie udalo je przygotowac 'po koszernemu' :) ja przyjacielowi ostatnio przesylalam dwa przepisy na bigos i golabki - tez w wersji koszernej :)
|
![]() |