Blog > Komentarze do wpisu
Slowianska dusza (przynajmniej w czesci)

Slowainska czesc mojej duszy odezwala sie wczoraj glosem dzwiecznym i donosnym – pierogow chce.  Juz od jakiegos czasu domagala sie uwagi i nawet sklonna bylam zaspokoic jej zachcianke, szukajac pierogow w supermarkecie i w mniejszych sklepach.  A I owszem, pierogow tu wcale nie brakuje, problem polegal raczej na tym z czego sie skladaly – tutaj skwareczki, tam smalczyk, wedzona ogonowka (tak, tak, w pierogach ruskich) i inne rarytasy, niestety niedostepne dla tej zydowskiej, dominujacej tu, czesci mojej duszy.  Wczoraj wiec postanowilam wziac sprawy w swoje rece, meznie wpisalam w Google “piergi ruskie przepis” i zaglebilam sie w lekture.  Okazalo sie, ze te skwarki to wcale nieobowiazkowe, ze mozna obejsc sie nawet bez ogonowki.  Po niewielkich modyfikacjach np. twarog musialam zastapic koszernym cream cheese, wzielam sie do pracy.  Po kilku godzinach mialam gotowe najprawdziwesze pierogi (przepis mowil o szybkim przygotowaniu, ale z tym bym polemizowala). 

 

(Uwaga na przyszosc: przed przystapieniem do gotowania warto wydrukowac przepis, uniknie sie w ten sposob ciasta na klawiaturze). 

 

Wiekszosc czesc pracy swoich rak przekazalam rodzinie, ktorej w duszy zaczely grac slowianskie nuty.  Na nastepna uczte pierogowa przyjdzie rodzinie jednak jeszcze troche poczekac.  Slowianska czesc mojej duszy najadla sie do syta i cichutko czeka.  A teraz czas przygotowac sie do szabatu.

.

 Pierogi ruskie chalaw isreal brzmi troche tak jak schabowe po zydowsku.  A jednak niemozliwe stalo sie mozliwe.
piątek, 26 października 2007, zydoweczka

Polecane wpisy

  • Babcia

    Lubie myslec sobie o swojej babci. O tej, ktora kiedys, w przyplywie niezrozumialej szczerosci, powiedziala mi o tym, co zmnienilo moje zycie. O tej, ktora do

  • Po szabacie

    I znowu po szabacie. Juz sie troche przyzwyczailam do tego innego szabatu. W Izraelu mialo sie wrazenie, ze swiat sie zatrzymal – wiadomo bylo, ze nikt

  • Psem byc

    Jak czesto widujecie Zyda w czarnym kapeluszu z psem na smyczy? Domyslam sie, ze nie czesto. Nie oznacza to, ze judaizm ma negatywne nastawienie do zwierzat,

Komentarze
karinemenard
2007/10/26 20:34:58
Uwielbiam ruskie pierogi:) Gratulacje za inwencje:) Pozdrawiam serdecznie
-
2007/10/26 22:34:09
oj szkoda mi ciebie, że nawet skwareczków pysznych nie możesz pojeść...i innych dobrych pysznosci...ja idę po prostu do sklepu biorę to na co mam ochotę i już...dobre są pierogi co sie nazwyają RUDI kupuje je w Makro
-
2007/10/26 23:45:11
ruskie z OGONÓWKĄ???

a i tak najlepsze są tzw "wiejskie" czyli pierogi z kaszą gryczaną wymieszaną z serem :-) pyycha

jeśli będziesz w Kazimierzu, wpadnij do Pierogarni (tuż obok knajpki U Fryzjera, na ulicy Witkiewicza, równoległa do Rynku) to przekonasz się czym mogą być pierogi i z czego można je robić :-)
www.ufryzjera.pl/pierogarnia/
i tu też zajrzyj
www.ufryzjera.pl/do-jedzenia/
no i oczywiście tu
www.ufryzjera.pl/przepisy/
:-) do zobaczenia, mam nadzieję

PS a tu jest przepis na pierogi z kaszą
www.gotowanie.wkl.pl/przepis209.html
-
2007/10/26 23:47:27
a, zapomniał bym. Do ruskich koniecznie listek mięty do każdego pieroga - w środku, z nadzieniem.
-
2007/10/26 23:50:22
ale mnie naszło na te pierogi ;-)
kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53667,1494274.html
no, myślę że wystarczy tego dobrego :-)
-
2007/10/27 00:37:38
A ja dziśwybrałem pierogi z grzybami i kwaszoną kapustą okraszone podrumienioną na oliwie cebulką .. pyszota! |Czy mogły by powstać problemy z koszernosćią takich pierogów?
-
2007/10/27 10:55:36
Alez mi smaku narobilas tymi pierogami!!! Moj Izraelski maz to najchetniej robi mi Sznycel wedlug jego prywatnego przepisu z pyszna koszerna bulka tarta! Ale tak jak ty, ja nie moge oszukac mojej slowianskiej natury i juz mi slinka leci na sama mysl o pierogach. ja akurat pierogi moge jesc w kazdej postaci, miesnej i bezmiesnej! Zjem wszystkie!!!
-
2007/10/27 11:45:03
Jakie musi miec walory koszerna bułka tarta?
-
fg2002
2007/10/27 14:15:10
pierogi też owszem, ale najlepsze są gołąbki. O ile dobrze pamiętam ...
-
upl
2007/10/27 16:23:39
robienie szybkie pierogow to tylko kwestia wprawy
serio :-)
niebowgebie.blox.pl/2006/09/Pierogi-z-kasza-gryczana-i-serem-CIASTO-maka-woda.html
niebowgebie.blox.pl/2006/09/wpis.html
niebowgebie.blox.pl/2006/09/Pierogowa-odysseja-idac-za-ciosem-zrobilam.html
wlasciwie do pierogow mozesz wlozyc co tylko chcesz albo co ci zydowska czesc twojej duszy zaspiewa :-)
-
2007/10/28 12:57:34
no to..mi smaka narobiłaś :) chyba też sobie ruskie pierogi zafunduję :)))) mniamm
-
2007/10/28 14:46:47
Pierogi ruskie - ukochane mojego męża. Innych w ogóle mogłoby nie być.
A ja tak sobie dziś z okazji niedzieli przypomniałam Twoją notkę dotyczącą szabasu i pomyślałam, że my, chrześcijanie powinniśmy się od Was, Żydów uczyć świętowania dnia świętego. Bez nadrabiania zaległości z całego tygodnia, dosprzątywania, telewizji i zakupów. Żeby faktycznie był to dzień święty, a nie tylko dzień wolny.
-
2007/10/29 09:42:28
ja wymyslilam ostatnio z braku innych skaladnikow pod reka pierogi z kasza gryczana i zasmazana kapusta kiszona: nie wiem tylko czy ta kapusta to jest koszerna czy nie?ale zadne tam skwarki nie plywaly:)podaje tez adres mojej nowej strony z grafika (promocja polskich artystow w Londynie) jeszcze troche w powijakach ale duma mnie rozpiera, ze juz tyle zrobione:)
www.nogagaleria.com
-
2007/10/29 11:42:39
ale rewelacja :) fajnie, ze sie udalo je przygotowac 'po koszernemu' :) ja przyjacielowi ostatnio przesylalam dwa przepisy na bigos i golabki - tez w wersji koszernej :)